Стратегія миру від Тимошенко – реалістична та здатна принести перемогу Україні

Юлія Тимошенко презентувала  своє бачення стратегії миру. У «круглому столі» взяли участь Глен Грант, полковник Британської армії у відставці, Януш Онишкевич, колишній міністр оборони Польщі, Андреас Умланд з Інститутуту євроатлантичного співробітництва, а також українські експерти та дипломати – Валентин Бадрак, Юрій Бутусов, інші.

«Стратегія миру від Тимошенко – реалістична та здатна принести перемогу Україні, – прокоментував теми форуму політичний консультант Петро Охотін. –  Вона враховує виклики сучасного світу та намагатиметься змусити наших партнерів виконувати Будапештський меморандум.  Дивно, але чинний Президент продовжує говорити про «мінський формат», а про гарантії надані під час ядерного роззброєння Радбезу ООН нагадує не Петро Порошенко, а поляк Анджей Дуда».

«Формат «Будапешт плюс», згаданий Тимошенко, передбачає участь у розв ‘язанні конфлікту на Донбасі США, Великої Британії, Франції, Китаю та Європейського Союзу. Очевидно, що тут потрібна і участь Російської Федерації, але в якості порушника взятих на себе зобов’язань, який має компенсувати спричинені агресією збитки», – підкреслив експерт.

Петро Охотін зауважив: «окремо варто сказати про те, що Тимошенко підкреслила необхідність стандартів НАТО для української армії. Передусім, у сфері захисту військових і їх родин, можливості здобути безкоштовне навчання після проходження служби, а також взяти кредит на житло без вступного внеску. Адже великим чином боєздатність армій НАТО базується на високій цінності життя та добробуту солдата, а не лише на сучасній техніці».

Політолог  також звернув увагу на зауваження кандидатки в президенти щодо роботи головнокомандувача: «Тимошенко також досить справедливо розкритикувала Петра Порошенка за те, що дуже повільно йде розробка морської доктрини та доктрини кібербезпеки. Через відсутність цих документів Україна змушена в ручному режимі реагувати на загрози в Азовському морі, а перелік стратегічних об’єктів з підвищеним захистом від інформаційних атак досі не створено. Це означає, що російські хакери можуть спробувати залишити без світла чи опалення цілі райони через атаку на комп’ютерні системи обленерго, чи гірше того, атомні об’єкти, а плану реакції немає. Часу на розробку цих документів було достатньо – війна на Донбасі триває довше, ніж тривала Перша світова».

Нагадаємо, Форум присвячений Новій стратегії миру та безпеки, став третьою подією в рамках презентації «Нового курсу» Юлією Тимошенко. Перший захід був присвячений розробці нового проекту Конституції, яким можна зменшити вплив олігархів на владу, а другий захід був присвячений економічним питанням – шляху виходу України з кризи.

 

Петро Охотін, політичний консультант

Ще новини

Leave a Comment