Тимошенко запропонувала якісну стратегію миру та безпеки

Усі соціологічні дослідження стверджують, що питання припинення війни є головним для українців. Конфлікт на Сході триває вже довше за Першу світову війну, за час війни 41 тисячу громадян вбито та поранено (11 тис вбито та 30 поранено), 2 мільйони полишили свої домівки, тікаючи від війни. Це страшні факти, але політики намагаються уникати теми війни, оскільки не можуть запропонувати дієвих механізмів повернення миру в Україну. На цьому тлі виділяється лідерка Батьківщини Юлія Тимошенко, що ініціювала масштабне обговорення з військовими та експертами у рамках форуму «Нова стратегія миру та безпеки», що відбувся 30 листопада у Києві.

Діючий сьогодні Мінський формат виконав головну мету – він зупинив гарячу фазу конфлікту. Але враховуючи, що війна триває вже більше чотирьох років, ми розуміємо, що Мінськ не може повністю припинити війну. Потрібно шукати інші шляхи, які не скасовують мінських домовленостей, а йдуть паралельним шляхом. Юлія Тимошенко запропонувала такий формат, він має назву «Будапешт плюс» та забезпечений міжнародними гарантіями безпеки України.

Після перемоги на президентських виборах Юлія Тимошенко, використовуючи можливості Будапештського меморандуму, проведе переговори з керівниками країн, що гарантували безпеку Україні – США, Великобританії, Китаю, Франції, Німеччини, Росії та Верховного комісару ЄС з питань безпеки. Саме у такому форматі можна зупинити війну та відновити мир в Україні. Але це мир не шляхом капітуляції, а переможний мир.

Тимошенко – єдиний далекоглядний політик, що не боїться теми миру та пропонує реальний покроковий план завершення війни на українських умовах.

На міжнародній арені Україна навіть не згадує Будапештський меморандум, хоча саме він гарантує безпеку нашої держави. Ми можемо розраховувати тільки на себе, якщо ми не будемо робити сильних кроків, жодна з країн не робитиме це для нас.

Юлія Тимошенко вже сьогодні починає формування воєнного кабінету, спеціальної комісії з вивчення глобальних проблем та комітету з питань розвідки при Президентові України. Персональний склад цих органів буде опубліковано до президентських виборів. Відсутність цих органів призводить до безсистемності оборонної політики України. Армія дезорієнтована, ми не маємо ефективної воєнної доктрини, зовсім не маємо морської доктрини та доктрини з кібербезпеки. Це означає, що керівництво армії не має конкретних покрокових планів дій у ситуації зовнішньої агресії.

Вже навесні 2019 року українці постануть перед вибором: обрати на пост Президента стратега, яку поважають у світі та яка має покроковий план завершення війни чи того, хто вже  понад чотири роки заробляє на армії та не здатен завершити війну.

Сергій Биков, Голова аналітичного центру ІНПОЛІТ

Ще новини

Leave a Comment